Minister så på brintbehov i storskala

26. februar 2024

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard gæstede Crossbridge Energy mandag d. 26. februar 2024 for at se nærmere på behovet for grøn brint i storskala. Med på turen var bl.a. også ordfører Henrik Frandsen (M)

Crossbridge Energy 26Februar2024 33

Fredericia er knudepunkt for energiens landeveje. Det er her, de grønne skridt kan tages ikke om år eller årtier, men nu. CBE producerer op mod 40 procent af det danske forbrug af flydende brændstoffer, og som nabo til raffinaderiet finder man brintfabrikken HySynergy, som Everfuel netop nu er ved at færdiggøre, så det kan starte sin produktion senere i første kvartal 2024 og blive Nordeuropas største brintfabrik.

 

Netop dette energi-krydsfelt besøgte klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard mandag d. 26. februar for at diskutere brint og brintinfrastruktur.

 

For grøn omstilling kræver adgang til den brintrørledning, der diskuteres netop nu. Men det kræver som bekendt finansiering, hvilket der fra politisk hold bliver forhandlet om i disse dage.

 

”Vi skal bruge grøn brint her. Det kan dreje sig om helt op til 500.000 tons om året på den lange bane, så rørledningen skal her forbi ellers kan den grønne omstilling simpelthen ikke lade sig gøre. Ingen brint, ingen grøn omstilling. Og når vi taler om så store mængder, så kræver det, at vi kan få adgang til betydeligt større mængder,” fortalte CEO Finn Schousboe.

 

Udover Lars Aagaard, så deltog også Moderaternes ordfører Henrik Frandsen samt borgmester Steen Wrist, Middelfart-borgmester Johannes Lundsfryd, kommunaldirektør Thomas Jaap og direktør for PtX partnerskabet Triangle Energy Alliance Søren Schmidt Thomsen og Everfuel-direktør Jakob Krogsgaard.

 

Crossbridge Energy producerer 10.000 tons brændstoffer om dagen, som sikrer, at folk kan komme på arbejde, i skole, få varer bragt ud og i det hele taget kan holde hjulene i gang. Desuden er raffinaderiet Danmarks eneste producent af flybrændstof - og er i øvrigt verdens næstmest energieffektive raffinaderi.

 

Ministeren fik lejlighed til at se det tætte samarbejde, som Crossbridge Energy har med Everfuel om brintfabrikken.